
1. Değirmen Cad. N:22/2A
Osmangazi/BURSA
Aynı eşten olan 3 veya daha fazla gebeliğin 20. haftadan önce kaybıplarını tekrarlayan düşük kapsamında değerlendirmekteyiz.
Gebelikdeki kayıplar aşağıdaki şekilde üç’e gruba ayrılır bunlara;
Kadınların %10-20 si üreme çağında düşük (gebelik kaybı) yaşayabiliyor. %2 oranında ise 2 ardışık düşükle karşılaşabiliyor. %0.5-1 i diğer oranlara göre üç veya daha fazla kayıp yapabiliyor.
Gebelikde riski artıran durumlar şunlardır;
Gebelikte düşük oranları 40-44 yaşları (age Related) arasında %70 lere çıktığı tespit edilmişdir. Olguların yaklaşık yarısında yapılan tetkiklerde sebep bulunamamaktadır.
Belirlenen sebebler aşağıdaki gibi sıralandıralabilir;
Oluşumlardaki genetik faktörler
Periferik kan karyotip (kromozom) tayini tüm çiftlerde yaptırılması gereken bir durumdur.
Bir sonraki gebeliği de abortus ile sonuçlanan gebelik kaybı olgularında gebelik materyelinin (düşükte elde edilen dokuların) sitogenetik analizi yapılmalıdır.
Çünkü düşüklerde embryonun genetik kusurlu olması ve öyle ise daha sonraki gebeliğin olumlu gitme olasılığı yükselmektedir.
Erken gözlemlenen gebelik kayıplarının %50 sinde, geç gebelik kayıplarının %5 inde, canlı doğumların %0.5 de kromozomal anomaliler tespit edilir.
En Önemli tetkiklerden olan antifosfolipid antikorları aşağıdaki gibidir;
Polikistik overlerin daha fazla düşüklere sebep olduğu gözlemlenmiş olup tartışamlı bir bulgudur.Aşırı kilo söz konusu ise direkt olarak obesitenin etkisinden ayırd etmek imkansızdır.
Gebelikde tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlarda;
Belirlenmiş bozukluk varsa tedavi protokolleri bellidir. Sebep saptanamamış olgularda eşin kanı ile immünizasyon (bağışıklık aşısı veya serumu), üçüncü şahıs kanı ile (lökosit aşısı) ile immünizasyon , trofoblast membran infüzyonu , IV immunglobulin ler ile plaseboya göre anlamlı oranda artmış bir yararlı etki saptanamamıştır.
HLA tiplemelerine gerek yokdur.
Açıklanmayan sebeple tekrarlayan gebelik kayıpları olan olgularda sonraki gebelik kaybı oranı tiroid antikoru durumundan etkilenmemektedir .
İki gebelik kaybı yaşayan ve bir sorun belirlenmemiş olgularda sonraki gebelikte canlı doğum oranının %75 civarında olduğu belirtilmelidir.